Kai trūksta riebalų rūgščių Omega…
Riebalų rūgščių Omega žmogaus organizmas pats negamina, todėl specialistai rekomenduoja pasirūpinti ... Skaityti daugiau →
Maisto pramonės (ypač kepyklų), grūdų ir kitų sandėlių savininkams kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja tinkamai prižiūrėti patalpas, kad būtų užkirstas kelias galimiems nuostoliams ir nelaimėms. Vienas iš didžiausių sandėliuose tykančių pavojų – sprogi aplinka.
Užsiliepsnojus degimas išplinta akimirksniu
Ne paslaptis, kad maisto pramonės, grūdų sandėliuose dulkių netrūksta. Deja, retas susimąsto apie tai, kokį pavojų jos kelia. Aplinkos sąlygomis susidaręs grūdų dulkių, miltų ir oro mišinys, įsižiebus kad ir menkiausiai kibirkščiai gali sprogti. Užsiliepsnojus degimas akimirksniu išplinta visame nesudegusiame mišinyje, naikindamas pastatus, grasindamas žmogaus gyvybei.
„Sprogios dulkės dažniausiai išsiskiria, kai yra perdirbami, transportuojami, saugomi grūdai, miltai, cukrus ar kitos medžiagos. Jei dulkės nėra tinkamai pašalinamos iš patalpos, kyla nemenkas pavojus. Net, jei ir patalpoje yra ventiliacinės sistemos, sprogi aplinka gali susidaryti jų filtruose, ortakiuose”, – perspėjo bendrovės „Dezinfa” ekspertas.
Neišvalytose dulkėse, šiukšlėse – kenkėjo kiaušinėliai, lervos
Be to, kenkėjų kontrolės ekspertai pažymi, kad tinkamai paruošti sandėlius svarbu ir dėl kenkėjų. Neišvalytose dulkėse, šiukšlėse neretai randami ir aruodinio straubliuko, miltinės erkės, mažojo milčiaus ar kito kenkėjo kiaušinėliai, lervos. Šie gyviai, pavyzdžiui, ūkininkams, grūdų saugyklų savininkams, malūnininkams padaro nemažai žalos. Kasmet jie sunaikina daugiau kaip 13 proc. pasaulio grūdų produkcijos.
Maitindamiesi sandėliuose esančiomis medžiagomis, kenkėjai naikina produkciją, pakeičia jų skonį, spalvą, kvapą – padaro netinkamus naudojimui. Užkrėstas maisto produktas gali sukelti sveikatos negalavimus: viduriavimą, astmą, alergines reakcijas, bakalėjininko niežus ir kt. Todėl saugomų produktų sandėliuose ar talpyklose itin svarbu profilaktiškai tikrinti, ar nėra kenkėjų. Be abejo, saugią produkciją galima užtikrinti tada, kai sandėliai yra kruopščiai valomi.
Klaida – kompresoriai ir šluotos
Dažna sandėlių savininkų daroma klaida, pasak ekspertų, – bandymas patalpose dulkes išpūsti kompresoriais ar tiesiog jas iššluoti. Deja, taip padaroma dar didesnė žala – dulkės išsisklaido po visą patalpą, didesniame plote išplatinami sandėliuose esančių vabzdžių kiaušinėliai, lervos, erkės.
„Patalpas siurbti reikėtų pramoniniais vakuuminiais siurbliais, skirtais sprogiai aplinkai, atitinkančiais Europos Sąjungos saugos ir sveikatos reikalavimus. Taip galima užkirsti kelią užkratui ir galimam sprogimui”, – pabrėžė kontrolės ekspertų „Dezinfa” vadovė Margarita Kutkaitė.
Kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja laiku imtis tinkamų priemonių, kad būtų užtikrintas darbuotojų saugumas ir darbas nenueitų veltui.
Riebalų rūgščių Omega žmogaus organizmas pats negamina, todėl specialistai rekomenduoja pasirūpinti ... Skaityti daugiau →
Elektros rinkoje pūstelėjo nauji vėjai – nuo 2013 metų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų ... Skaityti daugiau →
Sezoninis, kiaulių gripas pastaruoju metu gąsdina ne vieną Lietuvos gyventoją. Tai virusas, kurio ... Skaityti daugiau →
Gustas Grinbergas – Lietuvos, Lenkijos ir Italijos ROK kategorijų kartingo nugalėtojas, taip pat ... Skaityti daugiau →