arrow-up.svg moon.svg

Antioksidantai – sveikatos šaltinis

Užterštas oras, stresas, įtampa – nuolatiniai daugelio žmonių palydovai, sukeliantys nemenką žalą sveikatai, sudarantys sąlygas atsirasti laisviesiems radikalams. Laisvųjų radikalų poveikis gali būti itin stiprus: imuninės sistemos silpnėjimas, ankstyvas senėjimas, širdies ir kraujagyslių ligos, artritas, Alzhaimerio liga ir netgi vėžys… Kaip išvengti šių organizmo priešų?

Žmogus – pats sau priešas

Sąlygas kauptis laisviesiems radikalams sudaro pats žmogus. Toksinai tampa aktyvūs dėl prastos ekologinės būklės, streso, įvairių ligų, netaisyklingos mitybos, alkoholio, nikotino ir kitų dažnai neišvengiamų veiksnių. Laisvieji radikalai kaupiasi vykstant oksidacijai, kurios metu gali būti pažeistas odos kolagenas, ląstelių membranos ar lipidinis odos sluoksnis. Šis procesas, deja, neišvengtinas – radikalai yra būtino proceso šalutinis produktas, tačiau žalą sumažinti galima.

Pirmiausiai reikia stengtis atsikratyti žalingų įpročių, taisyklingai maitintis, ilsėtis, vengti streso. Be to, gynybinę sieną padeda statyti ir antioksidantai, kovojantys bei neutralizuojantys laisvųjų radikalų keliamą žalą. Tai natūralios cheminės medžiagos, kurios nukenksmina toksinus ir apsaugo organizmo ląsteles ar net pašalina jau neigiamo poveikio padarinius.

Antioksidantų randama ir maiste. Vienas iš stipriausių antioksidantų, pasak mokslininkų, – greipfrutų sėklų ekstraktas. Kodėl jis medikų taip vertinamas? Ogi dėl to, kad greipfrutų sėklų ekstrakte gausu bioflavonoidų, vitaminų C ir E, kas sudaro stiprų gynybinį užtaisą, neutralizuojantį laisvuosius radikalus.

C – imuninės sistemos šaltinis, E – jaunystės eleksyras

Vitaminas C dalyvauja įvairių svarbių medžiagų sintezėje organizme (hormonų, karnitino). Pasak medicinos specialistų, šis preparatas gerina bendrą organizmo būklę, suteikia žvalumo, padeda užkirsti kelią peršalimo ligoms, apsaugo organizmo ląsteles nuo patogeninių mikroorganizmų poveikio. Vitaminas E laikomas jaunystės šaltiniu. Šis vitaminas prasiskverbia į ląstelės membraną ir neutralizuoja laisvuosius radikalus, užtikrina, kad deguonis nesunaikintų organizme esančių polinesočiųjų riebalų. Be to, yra ištirta, kad vitaminas E saugo ir baltuosius kūnelius, kurie lemia imuniteto stiprumą. Kalbant apie bioflavonoidų reikšmę organizmui, verta pažymėti, kad bioflavonoidai dalyvauja organizmo metabolizmo procesuose. Jie tarsi natūralus organizmo pagalbininkas, ypač reikalingas esant nepalankiems orams, nepakankamai mitybai, nusilpus organizmui, siaučiant virusams, esant peršalimai ar sergant aplinkiniams.

Taigi, kaip jau buvo minėta, siekdami užtikrinti puikią sveikatą, pirmiausiai dėmesį turime kreipti į tai, ką valgome, ką veikiame laisvalaikiu, kiek cigarečių surūkome, kiek išgeriame alkoholio, kokioje aplinkoje būname. Taip pat verta nepamiršti vartoti produktų, kuriuose gausu bioflavonoidų, vitaminų C ir E. Toks medžiagų derinys ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir mažinama riziką susirgti onkologinėmis ligomis, reguliuoja apoptozės procesą, mažina saulės sukeltą neigiamą poveikį ir kt.

«

»

Kiti pranešimai

2014-02-07

Ko tikėtis iš Z kartos?

Dienos, kai informacijos ieškodavome bibliotekų knygose, o patikimos žinios būdavo gaunamos tik iš ... Skaityti daugiau →

2018-05-11

El. prekybos pulsas: paieška balsu, vaizdais ir proveržis verslas verslui sektoriuje

Per paskutinį dešimtmetį Europoje internetu apsiperkančių asmenų skaičius padidėjo beveik dvigubai, ... Skaityti daugiau →

2014-09-05

„Rally Classic“ sugrįžta į Druskininkų miesto gatves

Kaip ir kiekvienais metais, spalio 3-4 dienomis, Lietuvos nacionalinį ralio čempionatą ir Baltarusijos ... Skaityti daugiau →

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Sutinku ×